Dřevěná kaple ve vsi Vidly byla postavena v roce 1926 podle projektu architekta Alfonse Petera. Stavbu provedl stavitel Josef Nietsche a vyzdobil Erich Hürden. Zasvěcena byla svaté Hedvice Slezské dne 26. října 1930.
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Malá ves Vidly (německy Gabel) se nachází v okrese Bruntál a dnes je částí města Vrbno pod Pradědem, ležící na horním toku řeky Střední Opavy. Dominantou Videl je dřevěná kaple sv. Hedviky, která stojí na kopci nad křižovatkou cest a vede k ní pěší stezka s novými dřevěnými stupni. Stavba nese prvky kubismu, zejména na vnitřním vybavení.

historie

Písemné prameny pokládají vznik kaple v osadě Vidly do roku 1748. Tato kaple byla zasvěcena sv. Josefovi, uvnitř měla oltář s obrazem patrona stavby. Zřejmě na jejím místě byla v roce 1926 postavena současná kaple sv. Hedviky podle projektu architekta Alfonse Petera. Stavbu provedl stavitel Josef Nietsche. Výzdobu navrhl a provedl Erich Hürden, vlastním jménem Erich Rudolf Heinrich Hlavacek z Akademie výtvarných umění ve Vídni. Kaple vznikla za

Luděk Vláčil - Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/domy-s-historii-kaple-svate-hedviky20100804.html a další, 13.7. 2018