tvrz Vělopolí

Velké Pole - DSO, zámeček, panský dvůr, folvark
Zaniklé šlechtické sídlo nižší šlechty která se po Vělopolí od pol. 15. st. do poč. 17. století psala. Stávalo dle všeho v místě současného domu č.p. 1 v centru obce. Původně mohutný zděný dvorec, folvark, r. 1927 vyhořel, následně obnoven, ale r. 1971 obytný objekt i se sklepy demolován.
Graficke pismenko Z větší části zaniklé středověké sídlo pánů z Vělopolí, mající dnes podobu zmodernizovaného rodinného domu a hospodářství č. p. 1 v samém středu obce Vělopolí na Těšínsku v okrese Frýdek - Místek. V minulosti zde však nestál běžný rodinný dům s břízolitovou fasádou, plochou střechou a starší hospodářské budovy, které běžný návštěvník snadno mine. Stával zde rozsáhlý zděný areál bývalého panského dvora, folvarku, který patrně navázal na existenci staršího, snad v jádru gotického šlechtického sídla rodu, který se psal s predikátem z Vělopolí. Tato panský dům, tvrz či zámeček, jak můžeme onen objekt nazývat, vnikl snad nejpozději k roku ...

historie

Vělopolí bylo od svého vysazení alodním statkem Těšínského knížectví. Prvním známým lenním držitelem vsi, založené snad již ve 14. století, je zmiňován v letech 1448 – 1455 Matouš s predikátem z Vělopolí. Dalším jmenovitě známým držitelem vsi a panství je až v letech 1515 Beneš Vělopolský a v roce 1517 Beneš Šťastný z Velkého Pole (Velopole, Vělopolí) s manželkou Annou. Snad se jedná o jednu a tutéž osobu vlastníka. Naposledy se osoba s

Jiří Tichánek, 22.6. 2018

popis

Při několikerém podrobnějším průzkumu středu současné malé obce se jako nejpříznivější místo pro výstavbu obranné tvrze Vělopolských jevil zalesněný terén jižním a jihozápadním směrem od č. p. 1 s mírným návrším a ostrožnou nad malými rybníčky na bezejmenné sezónní vodoteči. Průzkum v terénu však ukázal, že tato lokalita by nebyla v západním a jihozápadním směru nijak chráněna. Rovněž nebyl nalezen žádný archeologický artefakt, který by tuto

Jan P. Štěpánek, Jiří Tichánek, 22.6. 2018