Kamenná socha sv. Jana Nepomuckého na vysokém ozdobném podstavci stojí při silnici procházející středem obce Skalice u Frýdku. Dle nápisu zřízena nákladem skalického rektora Filipa Kuly v r. 1839.
celkový pohled na sochu sv. Jana Nepomuckého
© Jan P. Štěpánek 06/2018
Graficke pismenko Kamenná socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1839 na vysokém ozdobném podstavci stojí při silnici procházející středem obce Skalice u Frýdku. Podle zachovaného nápisu na podstavci nechal sochu zřídit v roce 1839 zdejší rektor (učitel) Filip Kula. Přesný nápis zní: "Sancte Ioanne Nepomucen, ora pro nobis, fundator Filip Kula, rektor skalicky 1839". Vlastní socha světce v typickém kněžském rouchu, v jakém je běžně zobrazován, drží v rukou kamenný kříž s Kristem. Svatozář tvoří kovová pozlacená obruč s 5 hvězdičkami. Socha stojí na konkávně vydutém nízkém soklu s profilovaným horním a dolním okrajem. V přední části je na tomto ...

61-62 Ostravsko

socha, monument