Kaple na návsi zasvěcena sv. Floriánovi. Pochází z roku 1739. V 19. stol. přistavěna věž. U kaple sousoší Kalvárie se sochami. To pochází z roku 1861.
Kaple sv. Floriána v Olomouci Topolanech
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Topolany jsou historická obec, nyní městská čtvrť statutárního města Olomouc, kterou prochází silnice II/448. S městem Olomouc jsou Topolany spojeny městskou hromadnou dopravou. Kaple sv. Floriána stojí v centru na malé návsi.

historie

Nejstarší zmínka o vesnici je z roku 1141. Kapli na návsi, zasvěcenou sv. Floriánovi, mají v Topolanech už od roku 1739. V polovině 19. století k ní byla přistavěna věž. U kaple stojí sousoší Malá Kalvárie se sochami, které pocházejí z roku 1861. Kaple je nejvýznamnější památkou v Topolanech. Svatý Florián je uctíván jako patron proti ohni. Mimo hasičů je i patronem zedníků, kominíků, sládků, bednářů, hrnčířů, kovářů, mydlářů a všech, kdo

Olomouc  (OL)
    Olomouc-Topolany