zámek Oponice

Apponyiho poľovnícke múzeum, Malý kaštieľ
Někdy na přelomu 16. a 17. století bylo postaveno menší, pravděpodobně opevněné, renesanční sídlo (kaštieľ) patřící původně Marcibányiům a Bartakovičům. Později několikrát upraven. Od 19. století jej vlastnili Apponyiové. Dnes sídlem Apponyiho muzea.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Oponice leží na Slovensku v Nitranském kraji v okrese Topoľčany na levém břehu Nitry, asi 14 kilometrů jižně od Topoľčan. Nejznámější a turisticky nejzajímavější památkou obce je bezesporu Oponický hrad. V obci stojí ještě další dvě šlechtická sídla - kaštieľe (kaštieľ-jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). V jižní části obce stojí velký zámek sloužící jako hotel Chateau Appony a v severní části u silnice do Súlovic je malý zámek využívaný jako muzeum. Návštěvu muzea je vhodné ohlásit telefonicky cca 30 minut předem. Aktuální podrobnosti jsou uvedeny na tabuli u vchodu.

historie

Původně zde stávalo několik malých osad, které se postupně spojovaly. Nejstarším písemným dokumentem vzpomínajícím existenci osady s názvem Opon je listina Nitranské kapituly z 16. listopadu 1244, v níž se uvádí, že král Belo IV. daroval majetek šlechticům z Lefantovců. V roce 1392 Oponice i s hradem (maďarsky Appony) přešly do majetku šlechtice Petra ze Stráží, jehož rod po vsi získal svůj predikát, čímž vznikl nový šlechtický rod Apponyiů

Luděk Vláčil - zdroj: informační cedule v místě, https://www.slovago.sk, https://apponyihomuzeum.webnode.sk, https://www.obnova.sk, http://www.regionnitra.sk a další, 31.12. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní budova postavená přibližně na půdorysu písmene L s polokruhovou věží v nároží. Fasády jsou hladké, členěné pouze obdélníkovými okny, na věži pseudogotickými okny s lomeným uzávěrem. Přístup do budovy je z nádvoří přes portál. V místnostech v přízemí jsou renesanční valené lunetové klenby a barokní pruské klenby. V patře, přístupném jednoramenným schodištěm, jsou rovné stropy s empírovými nástěnnými malbami hradů a zámků. V

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Blanka Puškárová, Eva Križanová, 1990, Šport a další, 15.11. 2019
    Slovensko
    Nitransky