Müllerův dům

městské muzeum
Velký měšťanský dům z počátku 18. stol. Hladká fasáda členěna v přízemí lizénami. Přízemí od prvního patra odděleno kordonovou římsou. Fasáda členěna pilastry. Nad vchodem pamětní deska. Dům od r. 1964 památkově chráněn.
Müllerův dům v Tišnově, městské muzeum
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Müllerův dům najdeme v Jungmannově ulici č. 80. Jungmannova ulice vychází západním směrem z Komenského náměstí, kde stojí mariánský sloup a Müllerův dům je vzdálen asi 350 m po levé straně.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Velký měšťanský dům z počátku 18. století, zvaný Müllerův dům, s architektonicky náročným průčelím, je důležitý pro vzhled přilehlého prostranství. Jedná se o volně stojící jednopatrový dům obdélného půdorysu. Původní měšťanský dům prošel řadou přestaveb, které mu vtiskly pozdně barokní podobu. V nedávné době byl adaptován pro potřeby městského muzea a stal se jedním z kulturních

18.6. 2018

popis

Hladká fasáda je členěna v přízemí lizénami a prolomena třemi okenními pravoúhlými osami se šambránou. Vchod je umístěn asymetricky, segmentově zaklenut, profilované ostění. Po stranách je podložen pilastry a římsovou hlavicí, nesoucí úseky segmentově vypjatých křídel. Nad vchodem pamětní deska. Přízemí je od prvního patra odděleno jednoduchou kordonovou římsou. První patro prolomeno sedmi okenními osami, boční fasáda dvěma okenními osami.