Klasicistní zámek (kaštieľ) nechal pravděpodobně postavit v roce 1820 Jozef Zerdahelyi. Od roku 1847 zámek vlastnil Ján Toček, který jej roku 1889 prodal Steigerům z Hajné Nové Vsi. V současnosti je v soukromém vlastnictví a mění se v zříceninu.
východní fasáda
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko První známá písemná zmínka o vsi a pozdější obci Kamanová (maďarsky Kálmánfalva) je z roku 1419, kdy se uvádí jako Kamanfalva. V té době byla ves součástí panství hradu Gýmeš, tedy královským majetkem. Později část vsi vlastnili například Zerdahelyiové (slovensky Zerdahelyiovci, maďarsky Szerdahelyi, Zerdahelyi, Serdaheli, de Nyitraszerdahely) z Nitrianské Stredy a Očkajové (slovensky Očkajovci, maďarsky Ocskay, de Ocsko) z Očkova. Údaje o vzniku zámku v Kamanové se značně rozcházejí. Podle obecní kroniky měl první šlechtické sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek, popřípadě tvrz) ...
Luděk Vláčil - zdroj: 700 slovenských hradov zámkov kaštieľov panských sídel a pevnost, Ján Lacika, Ikar 2010.,https://www.obeckamanova.sk, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, https://sk.wikipedia.org/wiki/Hajná_Nová_Ves a další, 31.12. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní budova obdélníkového tvaru se sedmi okenními osami v průčelí. Na východní fasádě je trojosý rizalit zakončený tympanonem s trojitým francouzským oknem. Před rizalitem je sloupový portikus. Kolem zámku se rozkládá park.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 10.1. 2019