Farní kostel sv. Martina se poprvé připomíná v roce 1218. Současný kostel byl postaven v roce 1808 jako náhrada za starší zchátralou stavbu. U kostela je Lurdská jeskyně a dřevěný misijní kříž.
Kostel sv. Martina z Tours a Lurdská jeskyně.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Horné Lefantovce (maďarsky Felsőelefánt) se nachází na západním Slovensku v Nitranském kraji v okres Topoľčany na západním úpatí pohoři Tribeč, které patří do chráněné krajinné oblasti Ponitří. Na území obce stojí celkem pět šlechtických sídel. Zřejmě největší a zároveň nejznámější zdejší sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), původně klášter, stojí v lese východně od obce. Druhý poměrně známí zámek (kaštieľ) jenž je i nejstarším se nachází v parku na vychodním okraji obce a třetí stojí u kostela. Kromě kaštieľů se v obci nachází další typ šlechtických sídel ...

historie

Lefantovce se prvně vzpomínají v roce 1113 jako Elephant. Další zmínka o vsi pochází z roku 1218, kdy se poprvé připomíná i farní kostel sv. Martina. Současný jednolodní farní kostel sv. Martina byl postaven v roce 1808 na místě staršího chrámu, který již byl ve špatném stavu. Není jasné, zda ke stavbě nebylo využito části původního kostela, nebo jestli se jedná o novostavbu. Pod oltářem jsou uchovávány ostatky svatých. Kostel byl nově vyosvěcen

Luděk Vláčil - zdroj: http://horne.lefantovce.nrb.sk/o-farnosti/ a další, 17.12. 2018