Moje místa 0
Drobná barokní kaple vystavěna v 18. stol. na obdélném půdorysu s mohutnou hranolovou zvoničkou. Stanová stříška zakončena dvouramenným křížem. Boční stěny členěny obdélným oknem. Památkově chráněno od r. 1987
Kaplička v Sakách u Slaného
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Malá ves Saky je součást Třebichovic, obce s pověřeným obecním úřadem. Nachází se 7 km jižně od Slaného a 8 km severně od Kladna. Vsí prochází pouze silnice místního charakteru, spojující Třebichovice a Pchery. Železniční trať na jejím území není. Nejblíže je železniční stanice Kladno-Švermov ve vzdálenosti 4 km ležící na trati 093 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Kladna. Kapličku najdeme v centru na východní straně malé návsi.

popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1382. Drobná barokní kaple byla vystavěna v 18. století. Je to stavba na obdélném půdorysu s mohutnou hranolovou zvoničkou, která vyrůstá ze stanové střechy. Jedná se o drobnou orientovanou stavbu krytou stanovou střechou, ze které vystupuje čtyřboký nástavec zvoničky s polokruhově klenutými otvory do čtyř stran. Stanová stříška je zakončena dvouramenným křížem. Střešní krytinu tvoří bobrovky.