Pozdně gotická sakrální architektura s barokní a klasicistní úpravou. Jádro kostela pochází z 12. století. Jednolodní orientovaná stavba s mohutnou hranolovou věží. U bočního průčelí lodi tři mělké kaple. Věž s dvěma pravoúhlými okénky. Kostel památkově chráněn od roku 1964.
Kostel sv. Václava v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí a také třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Kostel sv. Václava najdeme asi 200 m východně od radnice, která stojí na dolním okraji hlavního náměstí, náměstí Míru.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Tišnovský kostel sv. Václava představuje monumentální pozdně gotickou sakrální architekturu s barokní a klasicistní úpravou. Jedná se o vysoce hodnotnou stavební a umělecko-historickou památku tvořící urbanistickou dominantu města. Jádro kostela pochází z 12. století, zdivo v kostelní lodi je gotické, boční kaple pochází ze století sedmnáctého a další přestavby a přístavby proběhly po

popis

Kostel sv. Václava je jednolodní orientovaná stavba s odsazeným presbytářem s polygonálním závěrem a s mohutnou hranolovou věží při západním průčelí. K bočnímu průčelí lodi přiléhají tři mělké kaple, k severnímu průčelí presbytáře přiléhá sakristie. Polygonální závěr kostela je prolomen třemi zaslepenými, lomeně zaklenutými okenními otvory se šikmými špaletami a s dochovanými náznaky kružeb. Obdobný zaslepený okenní otvor se nachází na krátkém