Netovice
Kaple z roku 1889. Obdélníková, trojboce ukončená. V průčelí lomený portál. Na stěně malovaný iluzivní oltář rokokových tvarů. Štítová zeď se zvoničkou. Vnitřek plochostropý.
Kaplička na návsi v Netovicích
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Netovice jsou částí města Slaný. Od centra Slaného jsou vzdálené asi 2 km jižním směrem. Přes obec vede jen silnice III. třídy spojující Knovíz se Slaným. Okolo vsi vede silnice I. třídy č. 7 spojující Prahu s Louny a Chomutovem. Kapličku najdeme v centru na malé návsi.

popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1227. Obdélníková, trojboce ukončená kaplička byla postavena roku 1889. V průčelí má lomený portál a štítovou zeď se zvoničkou. Vnitřek kapličky plochostropý. Na závěrové stěně je namalován iluzivní oltář rokokových tvarů.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 23.5. 2018