Kaple z konce 19. stol. Drobná čtvercová stavba. Nízká sedlová střecha krytá bobrovkami a na ní čtyřboká zvonička. Vstup ve východním průčelí s půlkruhovým záklenkem. Vstupní dveře j s kazetovými výplněmi. Nemovitá kulturní památka od r. 1978.
Kaple sv. Václava v Bilichově
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Bílichov leží asi 13 km severozápadně od Slaného a 20 km severozápadně od Kladna. Přes obec vedou pouze silnice místního charakteru. Asi 4 km severovýchodně od obce vede silnice I/7 Praha – Louny – Chomutov. Železniční spojení obec nemá. Nejbližší železniční zastávka je v Klobukách. Kaple sv. Václava stojí v centru obce u silnice, která obcí prochází.

popis

Na mírně vyvýšené terase při silnici uprostřed obce stojí kaple sv. Václava. Kaple byla vystavěna v závěru 19. stol. Jedná se o drobnou stavbu na čtvercovém půdoryse. Završena je nízkou sedlovou střechou krytou bobrovkami, na níž je posazena zděná čtyřboká zvonička s osmibokou jehlancovou střechou krytou plechem. Kaple má jednotně řešené fasády členěné odsazeným soklem, nárožními pilastry s kompozitními hlavicemi, které vynášejí iluzivní kladí