Moje místa 0
Stavba z 2. pol. 18. století. Kaple čtvercového půdorysu se segmentově zaklenutým vstupem. Nad vstupem ukončený štít s nižšími vykrojenými křídly. V ose štítu otvor pro zvon. Stěny kaple hladké. Střechu kryje prejzová krytina. Památkově chráněna od r. 1967.
Kaplička ve Cvrčovicích u Kladna
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Cvrčovice najdeme 5 km severovýchodně od Kladna. Do obce vedou pouze silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 4 km leží exit 9 Buštěhrad na dálnici D7 Praha - Slaný - Chomutov. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejblíže je železniční stanice Brandýsek ve vzdálenosti 1,5 km ležící na trati 093 z Kralup nad Vltavou do Kladna. Obec má autobusové spojení s Kladnem, Kralupy nad Vltavou, Prahou, Slaným a Velvary. Kapličku se zvonicí najdeme v centru, v klesání hlavní silnice vedoucí obcí.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1316. Cvrčovická kaple představuje architektonicky zajímavý příklad rustikálně provedené kaple na čtvercovém půdoryse se zvoničkou vsazenou ve štítě. Stavba z 2. poloviny 18. století. Kaple čtvercového půdorysu má segmentově zaklenutý vstup umístěný na severní straně. Nad vstupem je ukončený štít s nižšími vykrojenými křídly. V ose štítu je otvor pro zvon. Na obou stranách štítu je vyvedena datace 1764.