Hrady.cz
Klasicistní kaple Panny Marie vystavěna r. 1808. Průčelí završené segmentově ukončeným štítem. Na střeše kryté bobrovkami polygonální nástavec pro zvon. Ve spodním dílu půlkruhově zaklenutá nika pro sošku. V bocích oválná okna. Památkově chráněno od r. 1987.
Kaple Panny Marie v Bratkovicích u Černuce
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Bratkovice, část obce Černuc, leží 4 km východně od Velvar a 3 km jižně od Černuce. Vesnicí procházejí silnice IV. třídy, železnice zde nevede. Autobusové spojení je do Velvar a Slaného. Kapli Panny Marie najdeme v centru vsi, u křižovatky dvou silnic, které jí procházejí.

popis

První písemná zmínka o vesnici Bratkovice pochází z roku 1318. Klasicistní kaple Panny Marie byla vystavěna roku 1808. Je postavena na obdélníkovém půdorysu s půlkruhovým závěrem. Má průčelí završené segmentově ukončeným štítem s konkávně projmutými křídly. Z hřebene sedlové střechy kryté taškami bobrovkami vyrůstá polygonální nástavec pro zvon. Ve štítu kaple je tabulka s letopočtem 1808. V ose spodního dílu je půlkruhově zaklenutá nika pro