Kaple z roku 1849. Čtvercová kaple se zvoničkou. Průčelí členěno slepou arkádou, obdélným portálem a kruhovým oknem. Uvnitř obraz sv. Víta z první pol. 19. století. Kaplička opravena v roce 1989 na náklady místního občana.
Kaple sv. Víta ve Vítově
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Vítov je místní částí obce Žižice. Obec najdeme 5 km severovýchodně od Slaného a 9 km jihozápadně od Velvar. Vítov leží při silnici č 16, spojující Řevničov s Mělníkem a Mladou Boleslaví. Obec je dostupná autobusy se Slaným, Mělníkem, Velvary i s Kladnem. Kapli sv. Víta najdeme v centru obce, 20 m od motorestu.

popis

První písemná zmínka o vsi je z roku 1318. Kaple datována rokem 1849. Jedná se o čtvercovou kapli se zvoničkou na jehlancové střeše. Průčelní stěna členěna slepou arkádou, obdélným portálem a kruhovým oknem. Vnitřek sklenut křížově. Na stěně obraz sv. Víta z první poloviny 19. století. Vítovskou kapličku nechal opravit na vlastní náklady místní občan a mecenáš pan Beránek, který se po roce 1989 vrátil ze Švýcarska.
    Pavel Vítek – zdroj: DOBNER, Libor. Vítov : ves a její historie. Slánské listy, 20111, roč. 19, 5.4. 2018

Kladno  (KL)
    Vítov