kaple Panny Marie Ochranitelky

kostel Panny Marie Křebské, poutní místo Panny Marie Ochranitelky na Křébech
V r. 1715 nechal František Ferdinand Sak z Bohuňovic postavit na Křébách kapli Panny Marie Ochranitelky. V l. 1777-1778 byla rozšířena. V r. 1787 došlo ke zrušení poutního místa a areál zanikl. Poutě obnoveny v r. 2008.
terénní nerovnosti suti s patrným průběhem zdí
© Luděk Vláčil 03/2018
Graficke pismenko K lokalitě poutního místa na Křébech, ležícího v katastrálním území obce Prasklice, se nejlépe dostanete od obecního úřadu Prasklice po cyklotrase č. 5084, vedoucí na sever k národní přírodní památce Křéby. Tudy vede i nově vybudovaná křížová cesta, která Vás zavede až na poutní místo. Můžete však zvolit i cestu od uhřického hřbitova jdoucí kolem Hošákova mlýna.

historie

Kapli Panny Marie Ochranitelky na Křébech, nedaleko Prasklic, nechal v roce 1715 postavit baron František Ferdinand Sak, svobodný pán z Bohuňovic, jako dík za odvrácení moru, který postihl Moravu v roce 1714. V roce 1716 byla kaple vysvěcena morkovským farářem Martinem Karlem Kučeříkem. Ke kapli brzy začala přicházet velká procesí poutníků z širokého okolí. Postupně se křébské poutní místo stávalo vyhledávanější a množství poutí se značně

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.dpv.cz/index.php?opti, http://morkovsko.cz a další, 24.3. 2018