Gloriet je jednopatrová klasicistní stavbička osmibokého půdorysu. Vyhlídkový altán pravidelného osmibokého půdorysu. Postaven v roce 1820. Do horní zděné části se vstupuje z farské zahrady. V r. 1968 gloriet ve velmi špatném stavu. Probíhá postupná oprava. Od r. 1965 památkově chráněno.
Poděbradský gloriet
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D 11 z Prahy do Hradce Králového. Gloriet stojí na terase nad řekou Labe na Labském nábřeží, asi 500 m východně od Náměstí krále Jiřího.

historie

Poděbradský gloriet je jednopatrová klasicistní stavbička osmibokého pravidelného půdorysu. Postaven byl v roce 1820. Vyhlídkový altán je umístěný na dvou terasách nad Labem v zahradě evangelické fary. Vybudován byl jako součást zahrady příměstského statku. Stavba je hodnotná architektonicky i urbanisticky. Terasy okolo glorietu byly původně osázeny vinnou révou. Vinice však zanikla a výhled na řeku zakryly stromy.

popis

Gloriet je vyhlídkový altán, kryty nízkou osmibokou kupolí s korouhvičkou na vrcholu, na dvou terasách. V přízemí je malá kamenná klenutá místnost. Do horní zděné části se vstupuje z farské zahrady. Proti hlavnímu vchodu jsou dveře na malou pavlač s pěkně kovaným zábradlím. Stavba glorietu je osmiboká se zvonovitou střechou, s obloukovými okny a dveřmi a balkónem s kovanou mříží. Vnější průměr stavbičky je 5 m a vnitřní 4,20 m. Vchod do přízemní