Kříž postaven v r. 1897. Litinový kříž s korpusem a neogoticky ztvárněným podstavcem. Nachází se v horní části hřbitova. Celková výška 3,5 m. Stojí na mohutném litinovém hranolovém soklu. Socha Krista pozlacená, znázorněna v tradičním pojetí. Památkově chráněn od roku 2006.
Kříž na kralupském hřbitově
© Pavel Vítek 01/2018
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Je železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha – Děčín. Litinový kříž najdeme na kralupském hřbitově. Hřbitov se rozkládá nad městem při vedlejší silnici vedoucí do Dolan a do Debrna a Turska.

historie

Kříž na kralupském hřbitově byl postaven v r. 1897, kdy byl založen kralupský hřbitov. Vyroben byl pravděpodobně v komárovských slévárnách. Litinový kříž s korpusem a neogoticky ztvárněným podstavcem představuje kvalitní práci z konce 19. Byl záměrně zhotovený podle staršího vzoru. Tento archaizující kříž, který je dominantou kralupského hřbitova a zároveň dokladem rozvoje města na konci 19. století, zasluhuje památkovou ochranu jak z

Pavel Vítek – zdroj: STUPKA Josef, Kulturní památky Kralup nad Vltavou, 19.3. 2018

popis

Kříž je umístěný osově ke vstupu na hřbitov. Nachází se v horní části hřbitova. Jedná se o litinový kříž s korpusem Krista, umístěný na mohutném hranolovém podstavci. Jeho celková výška dosahuje 3,5 m. Kříž spočívá na novodobé odstupněné podestě z umělého kamene. Kříž stojí na mohutném litinovém hranolovém soklu se čtyřmi deskami s nápisy. "Odpočinutí / lehké dejž jim PANE / a swětlo wěčné / ať jim / swítí", zadní pak "POSTAWEN 1897". Na západní