Židovský hřbitov stojí na jižním okraji města, na návrší nad řekou Nežárkou. Byl založen možná na počátku 15. století a v minulosti jej několikrát rozšiřovali. Stojí zde krásné barokní náhrobky.
© Prudký Martin, 03/2018
Židé žili v Jindřichově Hradci údajně již od 13. století ale jejich komunita nebyla dlouho početná, většinou se jednalo o příslušníky dvou až šesti rodin. Vlastní hřbitov si údajně založili již okolo roku 1400 a v 16., 18. a také v 19. století jej rozšiřovali. Nejstarší čitelná stéla pochází z roku 1714 a na hřbitově stojí řada cenných barokních náhrobků. Hřbitovní domek byl vystavěn na počátku 19. století a funkcionalistická obřadní síň s domkem pro pohřební vůz - vozovnou je z roku 1937. Na hřbitově se pohřbívalo ještě okolo poloviny 20. století, dnes je upravený a určitě stojí za návštěvu. Je v majetku Židovské obce v Praze.
Prudký Martin podle http://zidovskehrbitovy.wz.cz/, Židovské památky v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, 5.3. 2018

židovské památky
     Jindřichův Hradec  (JH)