Neuhaus
Synagoga v J. Hradci byla původně vystavěna ze dřeva, na počátku 19. století byla vyzděna v barokním slohu. Sloužila až do počátku II. světové války. Dnes je modlitebnou Církve československé husitské.
Židé žili v Jindřichově Hradci od 13. století a již roku 1338 je postihl první pogrom. Původně se nejednalo o významnou komunitu, většinu zde žili příslušníci dvou až šesti rodin, žijících v západní části dnešní Kostelní ulice v bezprostředním okolí synagogy. Ta byla původně dřevěná, barokní zděnou podobu dostala teprve na počátku 19. století, v letech 1801 - 3. Dnešní novogotickou tvář má od přestavby v roce 1867, kdy byla také zvětšena. Bohoslužby se zde konaly až do začátku II. světové války, během níž nacisté zavraždili většinu zdejších Židů. Při sčítání v roce 1930 zde žilo 234 osob židovského vyznání. Po válce chátrala až do roku 1952, kdy se stala modlitebnou Církve československé husitské, která opravila omítky a štukovou výzdobu. ...
Prudký Martin Prudký Martin podle http://zidovskehrbitovy.wz.cz/, Židovské památky v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, 4.3. 2018