Hrady.cz
Velký trojkřídlý nárožní dům. Nejvýznamnější renesanční stavba ve městě. Přestavba proběhla na počátku 17. stol. Dům krytý mansardovou střechou s plechovou krytinou. V průčelí vysoký průjezd s půlkruhově sklenutým bosovaným portálem. Dům je památkově chráněn od roku 1967.
Velvarský městský dům Reduta
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Velvary leží 9 km severozápadně od Kralup nad Vltavou a 23 km severovýchodně od Kladna. Okolo města vede silnice 16 Slaný – Mělník, městem prochází silnice 240 Kralupy nad Vltavou - Velvary - Roudnice nad Labem. Ve městě končí železniční trať z Kralup nad Vltavou. Městský dům Reduta najdeme na jižní straně náměstí, kde z náměstí vycházejí ulice Pražská a Chržínská.

historie

První písemná zmínka o Velvarech pochází z roku 1282. Velký trojkřídlý nárožní dům je situovaný na náměstí Krále Vladislava u ústí Pražské ulice. Tento trojkřídlý dům je nejvýznamnější renesanční stavba ve městě. Výrazná přestavba staršího středověkého komplexu proběhla pravděpodobně na počátku 17. století a později byl jen málo upraven. Jádrem výškově nejednotného trojkřídlého nárožního domu je mohutná patrová stavba krytá mansardovou střechou.

popis

Dům zvaný Reduta sestává z hlavního patrového domu orientovaného do náměstí, z nižšího patrového podélného křídla situovaného do Pražské ulice a z krátkého přízemního dvorního křídla. Výrazný dům je krytý mansardovou střechou s plechovou krytinou. Svou výškou převyšuje okolní zástavbu. V průčelí orientovaném do náměstí je na střední osu umístěný vysoký průjezd s půlkruhově sklenutým bosovaným portálem. V patře je pravidelně rozděleno šest