Hrady.cz
Pozdně barokní stavba obdélníkového půdorysu členěná pilastry, postavena majitelem zámku Nový Stránov Janem Václavem Příchovským z Příchovic v roce 1767. Od r. 1948 ve vlastnictví JZD, kdy vyhořel, obnovy se dočkal po restituci v roce 2003.
kostel po rekonstrukci
Graficke pismenko Zámecký kostel sv. Václava (označovaný též jako zámecká kaple) nechal postavit svým nákladem majitel zámku Nový Stránov Jan Václav Příchovský z Příchovic v roce 1767. Stavbu projektoval architekt F. Heger, který navrhl přestavbu staré sýpky a vodárenské věže. Osud zámeckého areálu byl zpečetěn v roce 1948, kdy byl celý včetně kostela zabaven poslednímu majiteli, Josefu Šimonkovi. Kostel spolu s hospodářskou částí zámku potom dostalo do správy místní JZD, které staveb využívalo bez patřičné údržby a časem se z hospodářských staveb staly ruiny, několik objektů zmizelo zcela. Kostel vyhořel a zbyly jen obvodové zdi. Když v roce 2003 byla větší ...
JC podle, E, Poche Umělecké památky Čech, 31.1. 2019