hrad Hradisko

Újezd u Kunštátu, Strážný
Dnes je místo po zamýšleném centru kolonizace zarostlé stromy a trávou. O hradu se nezmiňují žádné písemné prameny a nejsou ani archeologické nálezy, které by upřesnily dataci.
Plocha hradu s příkopem
Graficke pismenko Místo hradu je dnes porostlé vysokou trávou a stromy a v létě reliéf téměř zaniká. Na hrad vede zelené turistická značka a zajímavostí v okolí je asi 500m vzdálený partyzánský památník.

historie

Nedokončený hrad z doby kolem poloviny 13. století nezanechal stopu v písemných pramenech, proto neznáme ani jeho jméno a je znám pod jménem Hradisko, Strážný či bývá jmenován podle sousední obce Újezd u Kunštátu. Obvykle bývá jeho vznik spojován s Bohušem z Čeblovic a Rosic, který roku 1258 získal výměnou Sebranický újezd a začal na kopci nad vsí stavět nové sídlo. Jeho zájem se však brzy přesunul na nově získané statky na Olomoucku a

Zany, podle Pavel Šimeček: Zrození hradu. K technologii počáteční fáze nedokončeného hradu u Újezdu u Kunštátu, sborník z kolokvia "Hrad jako technický problém", Masarykova univerzita, Brno 2011, 12.11. 2014
    Místo hradu je dosud zahaleno tajemstvím. Nejen že se o něm nezmiňují písemné prameny, ale dosud nejsou známé ani žádné archeologické nálezy, které by život na něm alespoň blíže datovaly. Pouze můžeme předpokládat, že šlo o zamýšlené centrum okolní kolonizace, možná ani úplně nedokončené...

popis

Okružní příkop kolem areálu je poměrně mělký a široký, jakoby se hloubil po vrstvách a stavitelé stihli sejmout svrchní vrstvu, aby následně příkop prohloubili (k čemuž nakonec nedošlo). V SZ průběhu příkopu se v místě kontreskarpy rýsuje další úzký a mělký vkop. V příkopech se nachází kumulace kamenů, snad připravené stavivo pro hradby. Šíjový příkop v čele nebyl dokončen, svědčí o tom neodtěžená terasa, níže pod ní se nachází deponie kamenů,

Jan Večeřa, použit i text: Šimeček, P. 2011: Zrození hradu. K technologii počáteční fáze nedokončeného hradu u Újezdu u Kunštátu. In: "Hrad jako technický problém", MU Brno 2011, 21.2. 2016