Nositel Nobelovy ceny za literaturu zemřel 10. 1. 1986. Po posledním rozloučení v pražském Rudolfinu a církevním obřadu v kostele sv. Markéty v Břevnově byla rakev převezena na kralupský hřbitov, kde se nachází jeho hrob.
Hrob Jaroslava Seiferta v Kralupech nad Vltavou
© Pavel Vítek 10/2017
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Je železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha – Děčín. Hřbitov se rozkládá nad městem při vedlejší silnici vedoucí do Dolan a do Debrna a Turska.

historie

Maminka básníka Jaroslava Seiferta pocházela z Kralup nad Vltavou. Její rodiče v Kralupech často navštěvoval a jezdil k nim na prázdniny. Roku 1977 se stal signatářem Charty 77. A od té doby byl sledován státní bezpečností. Básník zemřel 10. 1. 1986. StB dohlížela i na básníkův pohřeb. Poslední rozloučení se nejprve konalo v pražském Rudolfínu a církevní obřad v kostele sv. Markéty v Břevnově. Pak byla rakev s jeho ostatky převezena na hřbitov

popis

Tento jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu zemřel 10. 1. 1986 v Praze a podle svého přání byl pohřben na kralupském hřbitově. Jeho hrob se nachází asi 20 m od hřbitovní brány, nalevo od hlavní cesty.