Zaniklý hrad z počátku 14. století postavený pány z Ervěnice. Byl však zničen již v 15. století za křižácké výpravy proti Žatci. Na místě bývalých základů věže stojí dnes rozhledna.
Kryry - letecký snímek
Graficke pismenko Hrad Kozihrady zde vystavěl v první polovině 14.století asi Albrecht z Ervěnic. Roku 1483 se připomíná jako pustý a roku 1577 se uvádí pod jménem Kozí Hrady, přičemž nevíme, zda se jedná o název původní.
Hrad tvořilo oválné jádro dnes zplanýrované a obsahující rozhlednu. Obklopuje ho okružní příkop. Druhý příkop proti planině, s ještě dnes patrným valem, se obracel proti přístupu pravoúhlým nárožím. V takto vzniklém prostoru mezi oběma příkopy bylo poněkud nezvykle situováno předhradí. Dnes jsou oba příkopy, snad v místech původního vstupu na lokalitu, přerušeny širší novodobou komunikací k rozhledně.
Michal Merkl (2004) lit. T.Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů 1999, 20.6. 2004

historie

Hrad Kozihrady stával na vrchu nad městečkem Kryrami. Byl patrně postaven na počátku 14. století pány z Ervěnice a v 15. století byl zničen. Je možné, že se tak stalo r. 1421 při křižácké výpravě proti Žatci. Již v r. 1483 je při prodeji Petrohradu uveden „zámek pustý v Kryřích“, který je možno vztáhnout ke Kozihradům. Ale pod jménem Kozihrady je hrad znám poprvé a naposledy až v r. 1577, a to již jako pustý. Tehdy jej ještě s jiným majetkem

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 7.3. 2006