Drobná výklenková kaplička nejasného stáří má obdélný půdorys s nikami na západní a východní straně. V nich byly umístěny dřevěné sochy sv. Jana Nepomuckého, které byly zcizeny roku 1975. Kaple je udržována v dobrém technickém stavu.
Pohled od jihovýchodu
Foceno 9/2017
Graficke pismenko Těchoraz je malá vesnice, nyní místní část města Červená Řečice, od něhož je vzdálena necelých 5 km jižně. Ve vsi se nachází několik domů z 19. století. Malá vzdálenost od Pelhřimova, Červené Řečice, vodní nádrže Trnávka a kláštera Želiv vytváří oblast vhodnou pro cykloturistiku.
Výklenková kaple stojí v centru vsi. Nedaleko se nachází druhá, obnovená obecní kaple.

Adam Šebesta - Těchoraz (J. Mareš), 21.1. 2018

historie

Kdy přesně byla výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého vybudována, není jisté. J. Mareš ve své knize Těchoraz píše, že „připomíná Boží muka postavená kdysi dávno v polích,“ bohužel bez jakéhokoli dalšího komentáře. Roku 1963 proběhla generální oprava kapličky, vyměněna byla střešní krytina a opravena omítka i křížek na vrcholu střechy. Dvě sošky sv. Jana Nepomuckého, původně umístěné v nikách, byly r. 1975 zcizeny.