Moje místa 0
Dvoumetrová barokní socha od neznámého sochaře na pískovcovém, stejně vysokém podstavci. Pochází z první pol. 18. stol. Sv. Jan Nepomucký drží v obou rukou kříž s ukřižovaným Kristem, kolem krku má pallium, tělo kryje kněžské roucho. V letech 1994 a 2016 probíhaly restaurátorské práce sochy.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Kralupech nad Vltavou
© Pavel Vítek 11/2017
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Jsou železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha – Děčín. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme na konci Růžového údolí před velvarskou křižovatkou u autobusové zastávky, kde najdeme místní pojmenování Na hrázi.

historie

Asi dvoumetrová barokní socha od neznámého sochaře na pískovcovém, stejně vysokém podstavci pochází z první poloviny 18. století. Je to hodnotná skulptura neznámého barokního sochaře. Sochu nechala zhotovit velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská, majitelka mikovického panství. Původně byla socha umístěna u domu č. p. 66 v prostoru, kde se říká Na hrázi. Toto místo bylo vybráno v 18. století, protože v blízkosti byla důležitá říšská

Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel, Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 2. Praha, Academia, 1978, 2.1. 2018

popis

Socha sv. Jana Nepomuckého je asi 2 metry vysoká. Stojí na pískovcovém podstavci rovněž asi 2 metry vysokém. Sv. Jan Nepomucký drží v obou rukou kříž s ukřižovaným Kristem a kolem krku má pallium. Tělo kryje kněžské roucho. Na hlavě má biret. Chybí zde však typický atribut sv. Jana Nepomuckého, hvězdy kolem hlavy. Pro špatný stav byla socha v letech 1994-1995 restaurována a potom přemístěna dále od křižovatky. Během roku 2016 probíhaly na soše