Socha sv. Václava stojí u kostela Povýšení sv. Kříže. Pochází z roku 1884. Autorem sochař Josef Šejbal. V roce 2008 byla socha restaurována. Práci provedl Jan Kracík.
Poděbradská socha sv. Václava
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Socha sv. Václava stojí v parčíku na východní straně kostela Povýšení sv. Kříže.

popis

Na náměstí Anežky České v Poděbradech v parčíku, na východní straně kostela Povýšení sv. Kříže se nachází socha sv. Václava. Původní socha byla zhotovena v r. 1884. Jejím autorem byl sochař Josef Šejbal. Zub času na soše tak zapracoval, že v roce 2008 musela socha projít opravou. Restauraci sochy provedl Jan Kracík. Ještě v roce 2008 byla restaurovaná socha sv. Václava slavnostně instalována na své místo u kostela.