Nejméně známý poděbradský pramen. Vyvěrá na Žižkově předměstí za železničními kolejemi u podchodu pod tratí. Navrtán v roce 1936. Na zimu se uzavírá. Roku 2011 proběhla rekonstrukce.
Žižkův pramen v Poděbradech
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Žižkův pramen se nachází za železniční tratí nedaleko od podchodu.

popis

Žižkův pramen je nejméně známý poděbradský pramen. Najdeme ho na Žižkově předměstí za kolejemi u podchodu pod železniční tratí. Navrtán byl v roce 1936 v hloubce 85,5 m. Pramen je otevřen nepřetržitě, na zimu se však uzavírá. V roce 2011 proběhla rekonstrukce pramene, přístřešku i jeho okolí.

technická památka
     Nymburk  (NB)