Moje místa 0
Kaple sv. Archanděla Michaela pochází z 2. poloviny 18 století. Barokní stavba je zakončena širokou věžičkou, v ní zavěšen malý zvon. Opravována r. 1955, rekonstruována v r. 2012. Vedena jako kulturní památka.
Kaple sv. Archanděla Michaela v Královicích u Zlonic
© Pavel Vítek 11/2017
Graficke pismenko Obec Královice se nachází 5 km severozápadně od Slaného. Přes obec vedou pouze silnice III. třídy lokálního charakteru. Okolo Královic vede železniční trať č. 110, Kralupy n. Vlt. – Slaný – Louny. Asi 1 km východně od obce leží na trati zastávka Královice u Zlonic. Kapli sv. Archanděla Michaela najdeme v malém parčíku v centru obce na návsi, asi 80 m severně od pískovcového mostu.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1382. Kaple sv. Archanděla Michaela stojící na návsi pochází z 2. poloviny 18 století. Neorientovaná kaple je postavena na obdélném půdoryse s lehce odsazeným závěrem, v interiéru dva ovály. Je ukončena valbovou střechou krytou prejzy. Průčelí završuje vysoký štít s trojúhelníkovým frontonem a s konkávně projmutými boky, zdobený po stranách kamennými vázami. Fasády bohatě pročleňují pilastry, římsy a