Pevnost Hanička

Přístupové trasy

Graficke pismenko Pevnost Hanička se nachází v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou. Je zhruba 5 km vzdušnou čarou na severovýchod od Rokytnice v Orlických horách, nedaleko státní hranice s Polskou republikou, tehdejším Německem. Areálem pevnosti prochází červená turistická značka – Jiráskova cesta vedoucí po hřebenech Orlických hor od Králík až po Náchod. Z Rokytnice v O.h. lze na pevnost dojít i po značených turistických trasách. Nejlepší přístupové trasy pro motoristy jsou ze silnice č. 14 Rychnov nad Kněžnou – Javornice – Pěčín – Rokytnice v O.h. nebo ze silnice č. 11 (Žamberk) – Helvíkovice – Kameničná – Pěčín – Rokytnice v O.h. ...
4.3. 2003

Hanička
    Dělostřelecká pevnost Hanička patří do systému předválečného opevnění budovaného v letech 1935 – 38 především proti Německu. Pevnost Hanička byla stavěna v letech 1936 až 1938 pražskou firmou ing. Bedřich Hlava Riegrovo nábřeží 14 PRAHA II. Výstavbu řídilo Ženijní skupinové velitelství X. umístěné v Rokytnici v Orlických horách. Stavební práce byly hotovy za 22 měsíců, přičemž Hanička tehdy stála 28 milionů korun. Své dívčí jméno pevnost dostala

pevnost, bunkr
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)