Novogotická výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého v Kačici pochází z r. 1851 stejně jako vedle stojící železný kříž na kamenném podstavci. Socha světce ve výklenku je z 1. poloviny 19. století. Oprava obou objektů proběhla r. 2016.
Kačice - kaple
Graficke pismenko Kačice je poměrně velká obec, která má nyní asi 1250 obyvatel. Leží na silnici II/236 v úseku mezi Smečnem a Lány. Při jižním okraji zástavby se nachází místní železniční zastávka na trati 120 z Prahy do Rakovníka. Jižním okrajem obce také prochází červená turistická značka, která doprovází tok potoka Loděnice neboli Kačáku od vsi Lodenice u Mšeckých Žehrovic až do Loděnice u Berouna. Z obce z ní vychází k severu žlutá značka mířící k hájovně Obora a poté ke Smečnu.
Kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází na místní návsi.
27.10. 2017

historie

Ves Kačice je doložena již od r. 1318. Kaple sv. Jana Nepomuckého, která stojí na místní návsi, je výklenková novogotická stavba zbudovaná r. 1851. V jejím výklenku je umístěna socha světce z 1. poloviny 19. století. Vedle pak stojí železný kříž na kamenném podstavci, který pochází z téhož roku. V létě r. 2016 proběhla celková rekonstrukce kapličky včetně sousedního železného kříže. Prostor kolem kaple je upraven jako odpočinkové místo.
    Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a web obce), 28.10. 2017

Kladno  (KL)