kaple Panny Marie ve Žlábku

zázračná studánka
Mariánská kaple v údolí Žlábek vznikla nad pramenem výborné vody podle pověsti r. 1649 péčí unhošťského purkmistra Jiřího Pěnkavy a jeho manželky jako výraz díků za uzdravení osleplé dcery. Kaple naposled opravena v letech 1999-2000.
Bratronice - kaple ve Žlábku
Graficke pismenko Bratronice jsou starobylá ves doložená od r. 1227, která má dnes asi 750 obyvatel. Leží mimo železniční síť na silnici II/201 spojující Unhošť a Zbečno. Prochází jí zelená turistická značka od lánské obory, která pokračuje do lesů východním směrem a údolím potoka Žlábek sestoupí do údolí Loděnice neboli Kačáku v místě zvaném Roučmída, kde končí na červené značce. Na mnoha mapách je používáno chybné označení Roučmídův mlýn, ačkoli žádný takový majitel mlýna neexistoval. Ve skutečnosti název vznikl z německého Rohrschmiede, protože v místě za třicetileté války býval hamr, v němž se kovaly dělové hlavně. Mlýn na místě hamru je doložen až od r. 1795. ...
24.10. 2017

historie

Pramen v údolí zvaném Žlábek byl znám již od středověku. Jeho údajně léčivá voda je opředena řadou pověstí o uzdravení očních neduhů. Ta nejznámější pověst, která vysvětluje i vznik kapličky nad studánkou, se vztahuje k těžkým letům v závěru třicetileté války. Mělo to být patrně r. 1648. Tak jako již několikrát předtím se v hustých lesích kolem potoka Loděnice, lidově zvaného Kačák, ukrývali lidé z města Unhoště před hordami Švédů a různých

Jiří Špaček (zdroj Ivana Mudrová: Z Prahy všemi směry, Lidové noviny 2013)), 28.10. 2017