Funkcionalistická stavba pocházející z let 1937-1938. Samostatně stojící přízemní odlehčená stavba obdélného půdorysu s půlkruhově zakončeným severním průčelím. Vystavěna ze železobetonové konstrukce s prosklenými plochami. Památkově chráněno od roku 1992.
Lázeňská kolonáda prof. Libenského v Poděbradech
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 1,5 km severozápadně od ústí Cidliny do Labe. Okolo města vede dálnice D 11 z Prahy do Hradce Králového. Městem prochází železniční trať 020 Praha – Hradec Králové a trať 231 přes Velký Osek do Kolína. Kolonáda prof. Libenského se nachází v centrálním lázeňském parku, který vede od historické části města k nádraží a nese název Náměstí T. G. Masaryka.

historie

Lázeňská kolonáda prof. Libenského je funkcionalistická stavba, pocházející z let 1937-1938. Autorem je architekt Vojtěch Kerhart. Libenského kolonáda představuje důležitou součást architektonického i urbanistického řešení lázeňského parku na náměstí T. G. Masaryka.

popis

Lázeňská kolonáda prof. Libenského je odlehčená klasicizující stavba kolonády z let 1937-1938. Kolonáda je samostatně stojící přízemní odlehčená stavba obdélného půdorysu s půlkruhově zakončeným severním průčelím. Je plně v souladu s velkolepým klasicizujícím pojetím lázeňské čtvrti města. Kolonáda je vystavěna ze železobetonové konstrukce s prosklenými plochami. Prostor kolonády vymezují tři řady sloupů v pravidelných odstupech. Vnitřní řada