Jednolodní empírový kostel sv. Kryštofa dokončený v letech 1829-32 na místě pozdně gotické kaple. Je filiálním kostelem ve farnosti Vejprty, bohoslužby se tu však konají jen příležitostně.
Řídce osídlená obec v Krušných horách leží v údolí Přísečnického potoka (Pressnitz) a je dostupná slepou silničkou od hráze vodní nádrže Přísečnice. Souběžně vede žlutá turistická značka k hraničnímu přechodu pro pěší a cyklisty do Saska. Dnešní obec je prvně zmiňována r. 1720 a má nyní asi 120 obyvatel, a to včetně připojené osady Černý Potok. Jméno nese podle zakladatele první hutě Kryštofa Gráda z Grünbergu a patrona osady sv. Kryštofa. Řada objektů je užívána jako rekreační. K obci byla připojena také katastrální území bývalých vsí Rusová a Dolina a někdejšího horního města Přísečnice, které zanikly jejich zatopením při výstavbě vodní nádrže Přísečnice.
23.4. 2019

historie

Kostel svatého Kryštofa je římskokatolický filiální kostel zasvěcený svatému Kryštofovi v Kryštofových Hamrech v okrese Chomutov. Stojí u silnice na severním okraji vesnice. Je filiálním kostelem ve farnosti Vejprty. Kostel byl založen v r. 1799, ale stavba v empírovém slohu byla dokončena až v letech 1829–1832. Jeho obdélná loď je zakončena čtverhranným presbytářem, ke kterému na západní straně přiléhá sakristie. Nad jižním průčelím je

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 26.4. 2019