Zámek nechala po r. 1586 pro svůj případný pobyt postavit Markéta Berková z Dubé jako součást dvora. Později sloužil jako obydlí správce. V r. 1807 vyhořel a již nebyl obnoven. Snížená budova byla následně upravena na chlévy.
Západní část dvora.
Pozůstatky zámku by se měli nacházet v obytné části budovy v pozadí směrem k sýpce.
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Obec Úhřetice se nachází v okrese Chrudim v Pardubickém kraji. V jejím centru stojí jediná výraznější stavba, kterou je kaple sv. Václava. Nejvýznamnější pamětihodností a jedinou kulturní památkou obce však je rovinné neopevněné sídliště Cihelna Tuněchody. Dříve Úhřetice měly i zámek. Ten sice nezanikl, ale pozdějšími úpravami zcela ztratil svou historickou hodnotu. Bývalý zámek je ve veřejně nepřístupném areálu.

historie

První písemná zmínka o vsi Úhřetice, původně Aurzetitz (Auřetice), pochází z roku 1392 (někdy se uvádí 1394), kdy jako příslušenství rychmburského panství patřila Smilovi Františkovi z Rychmburka a Pardubic. Roku 1558 koupila rychmburské panství rodina Berků z Dubé. S tímto panstvím byly Úhřetice spojeny až do roku 1586, kdy je Václav Berka z Dubé postoupil své manželce Markétě, rozené Trčkové z Lípy. Ta na jihovýchodním okraji vsi založila

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI - Východní Čechy, kolektiv autorů, Svoboda 1989,. http://uhretice.webnode.cz/historie/. a další., 28.9. 2017

přestavěno
    Pardubický kraj