Tvrz se prvně vzpomíná v roce 1646. Po roce 1684 byla přestavěna na barokní zámek, který byl od konce 18. století využíván pro správní účely. Ve 20. letech 19. století byl zámek upraven na chlévy a sýpku. Dnes je areál v soukromém vlastnictví a slouží pro potřeby zemědělské farmy.
bývalý zámek
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Obec Vejvanovice se nachází v okrese Chrudim v Pardubickém kraji. Nejvýznamnější památkou obce je původně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie z 14. stol. se samostatně stojící polodřevěnou zvonicí. Nedaleko stojí novodobá kaplička z roku 2003. V jihozápadní části Vejvanovic v bezprostřední blízkosti zmíněných sakrálních staveb se rozkládá statek (č. p. 1), jehož součástí bývala tvrz později přestavěná na zámek. Pozůstatky tohoto objektu dnes tvoří severní stranu veřejnosti nepřístupného areálu zemědělské farmy.

historie

První známá písemná zmínka o vsi Vejvanovice (původně Ivanovice, Ejvanovice) pochází z roku 1167, kdy zde měl majetek litomyšlský klášter. V roce 1244 se na listině uvádí jako svědek Jiří Nosek z Vejvanovic. Od 14. století byla ves rozdělena na několik dílů. Jeden náležel k rychmburskému panství a od roku 1586 přešel pod Úhřetice. Ostatní části vlastnily zemanské rodiny. Ke spojení částí vsi došlo až počátkem 17. století, kdy je získali

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy VI., Svoboda 1989, https://www.vejvanovice.cz., 19.10. 2017

tvrz přestavěná na zámek
    přestavěno