Moje místa 0
Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Prasku je novogotická stavba z let 1898-1900, dříve označovaná za kapli. Slouží jako filiální v novobydžovské farnosti a konají se zde pravidelné bohoslužby.
Prasek - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Obec Prasek leží asi 4 km východně od Nového Bydžova. Ves ulicového typu je dlouhá téměř 3 km a lemuje vedlejší silnici ke Zdechovicím, která odbočuje ze silnice II/324. Přímo u silnice se nachází také kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Místo leží v oblasti bez značených turistických tras. Nejbližší železniční zastávka je v Novém Bydžově.
18.9. 2017

historie

Ves Prasek je prvně doložena již r. 1312, avšak významnější rozvoj v podobě domkářské výstavby zaznamenala až od přelomu 18. a 19. stol. V současnosti má přes 600 obyvatel. V polovině 19. stol. tu vznikla škola a na konci století, přesněji v letech 1898-1900 také církevní svatyně. Novogotická kaple Nejsvětějšího nebo též Božského Srdce Páně byla vystavěna stavitelem A. Jedličkou. Je to obdélná neorientovaná a neomítaná stavba s částečně

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a web obce), 18.9. 2017