Evangelický kostel v Bukovce je novorenesanční stavba z let 1859-1861, která nahradila toleranční dřevěnou modlitebnu z r. 1784. Opravována byla v letech 1995-1996. K ní přináleží sousední tzv. Husův dům z 20. let 20. stol., který slouží bohoslužbám v zimním období a menším shromážděním.
Hlavn obrzek msta
Bukovka - evangelick kostel
Ji paek, 08/2017

Graficke pismenko Ves Bukovka je prvně zmiňována r. 1365 jako sídlo vladyky Bukůvky a jeho čtyř synů. Současná obec má asi 380 obyvatel a leží na silnici I/36 mezi dálnicí D11 a Lázněmi Bohdaneč. Rozkládá se na návrší nad levým, východním břehem stejnojmenného potoka. Její dominantu tvoří zdaleka viditelný evangelický kostel s vysokou věží, který stojí přímo u silnice.
14.9. 2017

historie

Toleranční sbor v Bukovce byl založen v roce 1783. Přihlásilo se do něj 130 rodin ze 23 vesnic. Místní rolník Jan Salavec daroval církvi pozemek na stavbu modlitebny. Dřevěná modlitebna byla postavena r. 1784, nesměla mít věž a musela mít vchod odvrácený od veřejného prostranství. Ze zbytků dřeva byla r. 1785 postavena fara, která se nachází na konci slepé uličky za kostelem. V polovině 20. stol. však byla

Jiří Špaček (zdroj: farní sbor ČCE a web obce), 15.9. 2017

Schenbornsk letohrdek v Praze zdob obrzky rozpustil Venue

Zajmavosti

V jednom z mch nedvnch lnk jsme se spolu prochzeli po malebnch praskch parcch a zahradch. Dnes bych rda na tuto sta navzala krtkm pojednnm o letohrdku, kter zejm nebude teba ani dlouze pedstavovat. V o nm urit spousta z vs. Ty se vysoko nad Prahou, nad bom petnskho kopce, a ji pes sto let na ns z jeho stechy mv americk vlajka.

Nezapomenuteln hrady ech a Slovenska

Reklamn sdlen

Pestoe je esk republika malou zem, najdete na jejm zem 53 zachovalch hrad, 388 zcenin a 20 zaniklch hrad. Nejvym potem se pyn Stedoesk kraj. Mlokdo tak v, e Slovensko je zase svtovou velmoc tkajc se potu hrad. Do dnenho dne se jich v podob hrad nebo zcenin zachovalo 120, dalch 80 bohuel zaniklo. Zstate tedy doma i u naich soused na Slovensku a poznvejte hrady opeden histori a legendami.

esk trampk v hrabstv Kent a East Sussex

Cestovn

Aneb jak se vandruje po jin Anglii a pr dleitch informac abyste si cestovn opravdu uili a rychle se zorientovali v mstn situaci. My jsme sbrali informace a zkuenosti po celch est dn.

Teplice jsou kolbkou lzestv dky jedn krsn en s podnikavm duchem

Cestovn

Kdy se ekne nzev msta Teplice, mnohm z ns se vybav znm lzn na severu ech. A prv tyto lzn jsou pesn tm mstem, o nm bude nae dnen povdn.

Zhada bratrskho olte, tajnch m evangelick crkve a andl smrti

Cestovn

V kraji nad eskou Kamenic v krsnm prosted pskovcovch skal a ediovch sopouch mete objevit tajemn msto Bratrskch olt a po cest se rozhldnout ze t skalnch vyhldek a potkte zvltn betonov monolit uprosted louky.

Podzimn prochzka pvabnmi praskmi parky

Zajmavosti

Leton podzim nezaal zrovna astn a aktuln situace nepeje vletm do mst s vysokou koncentrac lid. Kam ale v Praze jt a zrove se vyhnout vudyptomnm turistm? Co kte na virtuln prochzku praskmi parky, sady a zahradami? Pokud vs m povdn zaujme a rozhodnete se do tch mst vypravit, mte nadji se davm lid vyhnout.

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Bukovka