Evangelický kostel v Bukovce je novorenesanční stavba z let 1859-1861, která nahradila toleranční dřevěnou modlitebnu z r. 1784. Opravována byla v letech 1995-1996. K ní přináleží sousední tzv. Husův dům z 20. let 20. stol., který slouží bohoslužbám v zimním období a menším shromážděním.
Bukovka - evangelický kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Ves Bukovka je prvně zmiňována r. 1365 jako sídlo vladyky Bukůvky a jeho čtyř synů. Současná obec má asi 380 obyvatel a leží na silnici I/36 mezi dálnicí D11 a Lázněmi Bohdaneč. Rozkládá se na návrší nad levým, východním břehem stejnojmenného potoka. Její dominantu tvoří zdaleka viditelný evangelický kostel s vysokou věží, který stojí přímo u silnice.
14.9. 2017

historie

Toleranční sbor v Bukovce byl založen v roce 1783. Přihlásilo se do něj 130 rodin ze 23 vesnic. Místní rolník Jan Salavec daroval církvi pozemek na stavbu modlitebny. Dřevěná modlitebna byla postavena r. 1784, nesměla mít věž a musela mít vchod odvrácený od veřejného prostranství. Ze zbytků dřeva byla r. 1785 postavena fara, která se nachází na konci slepé uličky za kostelem. V polovině 20. stol. však byla vybudována nově. Nynější kostel byl

Jiří Špaček (zdroj: farní sbor ČCE a web obce), 15.9. 2017