Současný barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie vznikl přestavbou staršího středověkého gotického chrámu v r. 1742. Zřejmě ve stejné době byla postavena i fara. Kostel původně obklopoval hřbitov. Pod podlahou nalezena hrobka vladyky Jana Barského z Baště z r. 1562.
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Nejvýraznější dominantou obce Horní Moštěnice je farní kostel Nanebevzetí Panny Marie se dvěma bočními kaplemi. K dalším památkám patří socha sv. Floriána na náměstí Dr. M.Tyrše, boží muka u silnice I/55 mezi Horní Moštěnici a Říkovicemi, socha sv. Jana Nepomuckého u mostu přes Moštěnku a pozůstatky opevnění z třicetileté války. V obci stojí také zámek se zahradou, v níž roste asi 100letý jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba "Pendula") s atypickým tvarem koruny.
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.hornimostenice.cz a další, 16.2. 2018

historie

První písemná zmínka o Moštěnicích pochází z roku 1131, kdy náležela přerovskému arcidiakonátu. Kdy ve vsi vznikla první sakrální stavba není známo, ale jistě tomu bylo již ve středověku. Podle nálezů keramiky lze jeho počátky klást do konce 13. století. V roce 1551 se ves stala dokonce městečkem s vlastní pečetí a znakem. V období 30leté války (1618–1648) byl kostel vypálen. Současný jednolodní farní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl

Luděk Vláčil - zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska. Sv. 1. A-l. Praha 1999, s. 525., http://pamatkovykatalog.cz, http://www.ceskatelevize.cz a další, 28.8. 2017

Přerov  (PR)
    Horní Moštěnice