Do vzniku kostela stála v Polkovicích pouze zvonice. Současný novogotický kostel sv. Bartoloměje byl postaven v letech 1908-1909 původně jako farní. V kostelní věži jsou zavěšeny zvony ulité v r. 1998.
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Obec Polkovice leží v okrese Přerov v Olomouckém kraji. Hlavní dominantou nevelké obce je krásný filiální novogotický kostel sv. Bartoloměje z let 1908-1909 s neomítnutými fasádami z tmavě červených cihel stojící na návsi. Kostel je přístupný v době bohoslužeb. Nejvýznamnější památkou je však nedaleko stojící barokní zámek z 1. poloviny 18. století. Nejstarší památkou obce jsou boží muka ze 17. století. V obci se nalézá jezdecký areál Hanácký dvůr Polkovice, o. s., s penzionem, restaurací, stájemi a venkovní i krytou jízdárnou.

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1275, v níž se uvádí vladyka Dalibor z Polkovic. Polkovičtí občané chodili do kostela do Klenovic, kde byla i fara, hřbitov a matrika. V Polkovicích totiž stála až do roku 1909 pouze zvonice. Obecní zastupitelstvo se zasadilo o vznik kostela, fary a také hřbitova. Stavba kostela sv. Bartoloměje v novogotickém slohu byla zahájena v roce 1908 a dokončena v roce 1909. V době obou světových válek byly

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.polkovice.cz/index.php., a další., 15.9. 2017