Odpočívající Ježíš

U siláže, Na balíkách
Socha Odpočívajícího Ježíše, zvaná nesprávně Ecce homo, stávala na pískovcovém podstavci mezi kaštany nad Stebnem. Na přelomu padesátých a šedesátých let 20. stol. byla poškozena opilci a na dva roky ji nahradil litinový kříž. Sochu opravili restaurátoři a 31.8. 2019 byla opět umístěna svém původním místě.
Zrestaurovaná socha Spasitele 31.8. 2019
Graficke pismenko Pískovcová socha Odpočívajícího Ježíše Krista stávala na podstavci ze stejné horniny, na návrší mezi dvěma kaštany nad Stebnem u silážních jam od roku 1770. Někdy na přelomu padesátých a šedesátých let 20. stol. byla z fundamentu sražena opilými stebenskými mladíky a těžce poškozena. Šedesát let v suchu ve stodole ji ale uchránilo před kyselými dešti 70. a 80. let minulého století a proto je kámen v překvapivě dobrém stavu. O záchranu se tehdy postaral místní občan ing. František Jelínek, který ji daroval Okrašlovacímu spolku 2020 Stebno. Socha prošla péčí restaurátorů a po opravě byla 31.8. 2019 slavnostně umístěna na své staré místo. ...
Prudký Martin podle Okrašlovací spolek Stebno 2020, Typologie a ikonografie motivu Odpočívajícího Krista - Bc. Tereza Šormová, 28.8. 2017

křížek, boží muka
     Louny  (LN)