Málo zřetelná terénní vlna po tvrzišti v místě domu č. p. 1, které zčásti zaniklo při stavbě silnice v 70. letech 19. století. O existenci tvrze nejsou žádné písemné zprávy.
Graficke pismenko Obec Veliny je prvně zmiňována r. 1366 a dnes má asi 480 obyvatel. Leží na silnici I/36 z Holic do Borohrádku. Na nejbližší železniční trati 016, která spojuje stejná místa, se nachází stanice zvaná zastávka Holice ve vzdálenosti asi 3 km. Nádraží Holice a Borohrádek jsou od Velin shodně vzdálena 5 km. Místem neprocházejí turisticky značené stezky kromě místní naučné stezky rytíře Velingera se základním rozcestníkem poblíž kostela.
22.4. 2019

historie

O tvrzi ve Velinách neexistuje žádná písemná zmínka. Pozůstatkem tvrze byl pahorek, který byl na severu oddělen až 15 metrů širokým příkopem. Tvrziště bylo zčásti rozvezeno v 70. letech 19. století při stavbě silnice.
    Petr Nožička, čerpáno z Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 27.2. 2019

popis

Tvrziště se nachází v okolí domu číslo popisné 1. Na severu bylo odděleno až 15 metrů širokým příkopem, který byl zasypán v 70. letech 19. století při stavbě silnice. Dodnes se v místě dochovala málo zřetelná terénní vlna. Z jihovýchodu a východu je ohraničeno prudkým svahem k vodoteči. Oddělení tvrziště z jihu není dochováno, ale za ním se nacházel dodnes dochovaný rybník, který je měl chránit.

Pardubický kraj
     Pardubice  (PA)