tvrz Sekeřice

Severní tvrz
Tvrziště v údolí potoka na S vsi u č. 20, o níž je první zmínka r. 1386, kdy část patří Bohuňkovi Křepelkovi ze Sekeřic. Další část patřila do husitských válek klášteru na Zderaze, dále Voděradským ze Sekeřic. V r. 1518 Jan Litoborský z Chlumu prodává pustou tvrz, dvůr a ves Vilémovi z Pernštejna.
Graficke pismenko Ves byla rozdělena na několik částí, to potvrzuje i existence terénních pozůstatků dvou panských sídel. První zmínka o vsi je z roku 1386, kdy část patřila Bohuňkovi Křepelkovi ze Sekeřic. Dalším majitelem této části byl Myslibor ze Sekeřic, uváděný v letech 1393-1400 a v roce 1407 Mach ze Sekeřic. Jiná část obce byla prodána v roce 1393 Machem z Chotělic Zbyňkovi Mikulášovi z Kněžic. Další část vsi patřila do husitských válek klášteru na Zderaze. Během husitských válek se stává majetkem zakladatelů rodu Voděradských ze Sekeřic, bratrů Jana a Ota. Další zmínka je z roku 1518, kdy Jan Litoborský z Chlumu prodává pustou tvrz, dvůr a ves Sekeřice Vilémovi z Pernštejna. Nelze určit, které tvrze se prodej týkal.
31.10. 2017

popis

Tvrziště umístěné v údolí potůčku, který vytéká z rybníku umístěného nedaleko jižně a tvrziště obtéká ze západu. Je tvořeno oválným pahorkem na severovýchodní straně narušeným terénními úpravami. Pahorek je dokola obklopen pravděpodobně původně vodním příkopem, obklopeným na jihu a západě valem, který zanikl na severu při terénních úpravách. Na tvrzišti byly nalezeny zlomky vypálené mazanice, což naznačuje existenci dřevěných konstrukcí,

Jičín  (JC)
    Sekeřice