Moje místa 0
Kostel postaven v roce 1720. Zásadní přestavba roku 1769. Na západní straně věž. Zařízení kostela z 19. století. Hlavní oltář klasicistní, na něm obraz Nejsvětější Trojice z první pol. 19. století. Po r. 2000 rekonstruována zvonice. U kostela pilíř Nejsv. Trojice a kamenný kříž.
Kostel Nejsvětější Trojice v Třebařově
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Třebařov leží 10 km severně od Moravské Třebové a 15 km jihovýchodně od Lanškrouna. Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v jižní části protáhlé obce, v tzv. Horním Třebařově. Leží u silnice č. II/368, která obcí prochází.

historie

První písemná zmínka o Třebařově je z roku 1267. Kostel zde byl postaven v roce 1720. Už v roce 1769 byl kostel přestavěn a následně zasvěcen Svaté Trojici. Jeho sakristii tvoří kaple z roku 1736, pochází tedy z původního kostela. V roce 1827 byl kostel přestavěn a rozšířen. Po roce 2000 byla rekonstruována zvonice a osvětleny hodiny na věži.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 22.8. 2017

popis

Třebařovský kostel Nejsvětější Trojice je pozdně gotická stavba. Jedná se o kostelní loď na půdorysu protáhlého osmiúhelníka s toskánskou předsíní. Na západní straně byla vyzdvižena věž. Venkovní stěny kostela jsou hladné s obdélnými, segmentem zaklenutými okny. Zařízení kostela pochází z 19. století. Hlavní oltář klasicistní. V jeho nástavci je obraz Nejsvětější Trojice, který pochází z první poloviny 19. století. V interiéru kostela také