Kostel postaven roku 1835 v empírovém slohu. Jednolodní obdélníková orientovaná stavba. V západním průčelí čtyřboká věž. Při severní straně kostela sakristie. Interiér vesměs empírový. Na oltáři obraz sv. Petra a Pavla. Památkově chráněno od roku 1958.
Kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Lubník leží 6 km jihovýchodně od Lanškrouna a 19 km severně od Moravské Třebové. Kostel sv. Petra a Pavla najdeme v centru obce u silnice II. tř. č. 315, která spojuje Lanškroun s Tatenicemi a Zábřehem na Moravě.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1267. Kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku je hodnotným dokladem církevní empírové architektury. Byl postaven roku 1835 na místě původní dřevěné stavby. Stavba kostela byla provedena nákladem Liechtensteinů, tehdejších majitelů panství.

popis

Kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku je rozměrná jednolodní orientovaná stavba obdélníkového půdorysu s odsazeným půlkruhově uzavřeným presbytářem. Ze západního průčelí vystupuje čtyřboká věž, ukončená jednoduchou čtyřbokou helmicí. Průčelí lodi i věže jsou členěna plochými patrovými římsami a ukončena profilovanou korunovou římsou. V západním průčelí věže je jednoduše profilovaný portál. V podvěží je pak portál s jednoduchou profilací. Při