Objekt sušárny čekanky, jeden z posledních dochovaných v původní podobě z r. 1912, stojí na okraji Bydžovské Lhotky. Je ojedinělou technickou památkou, i když provoz v něm již byl ukončen.
Bydžovská Lhotka - sušárna čekanky
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Ves Bydžovská Lhotka je doložena od 14. století, odkdy byla až do konce feudalismu majetkem města Nový Bydžov. To je též důvod jejího současného přídomku. Ves leží na vedlejší silnici asi 5 km jihovýchodně od Nového Bydžova. V současnosti má kolem 150 obyvatel a je místní částí obce Měník. Po r. 1848, tedy po rozpadu feudální správy, se místní obyvatelé začali věnovat pěstování čekanky. V důsledku toho vznikla potřeba výstavby objektu sušárny. Ten stojí na okraji vsi při silnici do Měníku. I když provoz v něm byl ukončen, je součástí nepřístupného zemědělsko-průmyslového areálu.
17.8. 2017

historie

V Bydžovské Lhotce se nachází jedna z posledních sušáren čekanky v ČR, která se dochovala v původní podobě. Budova z r. 1912 je typická svým množstvím komínů, které sloužily k odvětrávání. Čekanka se hojně pěstovala v okolí. Výsledný výrobek po zpracování kořenů se nazýval cikorka. Známá byla Balounkova cikorka vyráběná v Novém Bydžově. Původ čekanky je nejasný. Snad pochází z Indie, ale planá roste i v severní Africe a v Asii. Známé jsou její

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 17.8. 2017