Empírový kostel vystavěn v letech 1825–1827. Jednolodní, ploché hlavní průčelí se středovým rizalitem. Ve vstupní části kruchta nesená třemi oblouky na toskánských sloupech. Nad východním průčelím čtyřboká věž. Vlevo od průčelí kostela kamenný krucifix. Památkově chráněno od roku 1958.
Kostel sv. Máří Magdalény v Lanškrouně
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Kostel sv. Máří Magdalény najdeme asi 400 m jihozápadně od centra města, od náměstí J. M. Marků.

historie

Město Lanškroun bylo založeno v 2. polovině 13. století. Roku 1371 zde augustiniáni založili konvent s kostelem sv. Mikuláše a sv. Kateřiny. Kolem kostela byl po určitý čas hřbitov. Tento hřbitovní kostel, zasvěcený sv. Mikuláši a sv. Kateřině, byl zbourán počátkem roku 1825. Při jeho bourání byly pod kostelem nalezeny základy a sklepy původního gotického kláštera. Původní účel tohoto místa připomíná deska na kostelní zdi, která oznamuje, že zde

popis

Kostel sv. Máří Magdalény je sálová stavba s půlkruhovou apsidou. Chrám je jednolodní, ploché hlavní průčelí se středovým mělkým rizalitem členěno omítkovou rustikou. V ose rizalitu je umístěn pravoúhlý kamenný portál s profilovaným ostěním a nad portálem kamenná deska s letopočtem 1827. Presbytář je zaklenut konchou. Ve vstupní části lodi se nachází kruchta nesená třemi oblouky na toskánských sloupech. Nad východním průčelím kostela je vztyčena

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)