Moje místa 0
Farní kostel sv. Petra a Pavla gotického původu doložen od 14. stol. Při barokní přestavbě r. 1768 zachovány některé gotické části. Vnitřní vybavení převážně z 18. stol., varhany z r. 1847.
Rohovládova Bělá - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci pochází z r. 1282, kdy byla založena kaple sv. Jiří. Původně se obec jmenovala Bělá, a to podle světlého zabarvení orné půdy. Ve 14. století obec vlastnil rod Bukůvků. Při dělení majetku v r. 1375 připadla obec jednomu z nich - Rohovladovi. Tato dávná skutečnost se r. 1923 promítla do úpravy názvu obce. Teprve od té doby totiž nese název Rohovládova Bělá.
Nyní má obec asi 430 obyvatel. Leží na silnici I/36, která spojuje silnici II/611 v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou s Pardubicemi. Křižuje ji tu silnice II/323, která přichází od Nechanic a vede do obce Břehy u Přelouče. Obec leží mimo železnici i turistické značky.
Poblíž křižovatky silnic ve středu obce stojí kostel sv. Petra a Pavla.
14.8. 2017

historie

Kostel sv. Petra a Pavla je gotického původu. Připomíná se jako farní již r. 1361 a z té doby se dochovaly presbytář a sakristie. V r. 1768 prošel barokní přestavbou, která se týkala především věže, klenby lodi a úpravy vnějšího vzhledu. Nyní je to jednolodní stavba s téměř čtvercovou lodí a trojboce uzavřeným presbytářem se sakristií po jeho severní straně. Západní průčelí uzavírá mohutná hranolová věž. Presbytář je podepřen jednou odstupněnými

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980), 14.8. 2017