Kaple vystavěna při obvodové zdi jezuitského dvora v roce 1712. Původně podoba otevřeného přístřešku. Vstup byl v presbyteriu. V r. 1867 prodána obci. Zřízena zde márnice, později kolumbárium a nyní muzeum Přední Kopaniny.
Kaple sv. Ludmily a Marty v pražské Přední Kopanině
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Pražská městská část Přední Kopanina leží na samém severozápadním okraji Prahy. Nachází se vpravo od místa, kde silnice č. 7 přechází v dálnici D7 a kde je odbočka na Letiště Václava Havla. V Přední Kopanině se nachází románský kostel pocházející z 12. století. Kapli sv. Ludmily a Marty najdeme vedle vstupu k románskému kostelu.

historie

Původně šestiboká kaple byla vystavěna při obvodové zdi jezuitského dvora v roce 1712. Výstavba kaple souvisí s kultem českých zemských patronů v rámci jezuitské ikonografie. Koresponduje s místní tradicí, neboť sv. Ludmila je spojována se zdejší lokalitou. Sv. Marta byla považována za vzor a patronku všech, kteří se aktivně zapojují do pomoci bližním a sama podle Nového zákona pečovala o Ježíše Krista. Prý měla kaple původně podobu otevřeného

Praha 6-Přední Kopanina